Sådan læser du sportsnyheder

Uanset om du er sportsudøver eller bare nyder at se sport, er det vigtigt at følge med i sportsnyhederne. Selv om der findes mange oplysninger på internettet og i aviserne, er der nogle få enkle trin, som du skal tage for at få mest muligt ud af din læsning af sportsnyheder.

Bløde nyheder

Traditionelt blev nyhedsdækningen i sportsjournalistikken betragtet som en ukritisk promotor af sportskulturen. Men nye teknologiske fremskridt inden for journalistik og skiftet i offentlighedens interesser har medført en stor ændring i den måde, nyhederne dækkes på. I 1990'erne førte den digitale vending til en hidtil uset ændring i den journalistiske praksis. Blandt ændringerne i journalistikken var overgangen fra traditionelle medier til digitale platforme og udbredelsen af nye informationskilder.

Skiftet i nyhedsdagsordenen fra hårde nyheder til bløde nyheder har ikke været tilstrækkeligt til at standse faldet i nyhedspublikummet. Ifølge en toårig undersøgelse foretaget af professor Thomas E. Patterson fra Harvard University er der større sandsynlighed for, at "bløde" nyheder læses af borgere, der er mindre politisk engagerede. Mens hårde nyheder ofte er mere objektive, har bløde historier en mere personlig og subjektiv karakter.

Inden for sportsjournalistik arbejder journalisterne tæt sammen med vigtige kilder. Deres mål er at dække nyhederne på en faktuel måde og samtidig holde publikum orienteret om den seneste udvikling. De bløde historier har også traditionelle roller, men deres skrivestil er mere fleksibel.

Jargon

Blandt andet kan jargon, når man læser sportsnyheder, være forvirrende og uinteressant. En undersøgelse viste, at folk, der blev udsat for en artikel med meget jargon, var mindre engagerede i emnet og havde mindre viden om emnet.

En nyere undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Public Understanding of Science, viser, at selv om jargon er fint i visse sammenhænge, kan det være invaliderende i en grad af irritation, når det bruges i en videnskabelig sammenhæng. Undersøgelsen viste også, at en version med meget jargon af en videnskabelig eller teknisk tekst var vanskeligere at læse end en beskrivelse af samme størrelse uden jargon. Desuden viste undersøgelsen, at folk, der læste den version med meget jargon, var mindre tilbøjelige til at tro, at de var velbevandrede inden for videnskab, hvilket er den vigtigste målestok.

Undersøgelsen viste også, at den bedste videnskabelige eller tekniske tekst uden jargon var den korteste og mindst vanskelige at læse. Undersøgelsen viste således, at videnskabsfolk må gøre mere for at begrænse jargonen, ellers kan de gøre mere skade end gavn.